Isnin, Oktober 10, 2011

Keistimewaan Rasulullah SAW

Pembedahan Dada Rasulullah SAW

Iman Besar Jami'al Azhar Syeikh Soleh ibn Muhammad al Ja'fari berkata:
Antara keistimewaan Rasulullah SAW yang tidak pernah dinugerahkan kepada nabi-nabi yang lain adalah dibelah dadanya sebanyak 4 kali.

Pertama kali Rasulullah SAW dibelah dadanya di kampung Bani Sa'ad ketika dibawah jagaan Halimah al Sa'diah, kerana Rasulullah SAW akan menghadapi zaman kanak-kanaknya. Lalu Allah menyucikan hatinya yang mulia supaya Baginda SAW akan menjadi seorang yang terpelihara daripada godaan syaitan yang menyesatkan.

Kemudian dadanya dibelah untuk kali ke dua ketika Rasulullah SAW hampir baligh kerana Rasulullah akan menghadapi zaman remajanya. Maka dipenuhi hatinya dengan kesempurnaan, thabat(keteguhan hati),kebesaran dan cahaya yang menyinarinya.
Pada zaman jahiliah, Rasulullah SAW dikurniakan cahaya yang diilhamkan oleh Allah kepadanya.Natijah daripada itu Baginda SAW sentiasa melakukan perkara-perkara yang menepati Syariat Muhammadiah, sekalipun Baginda SAW belum menerima wahyu.Baginda SAW juga gemar kepada kebaikan dan benci kepada kejahatan serta sering bermunajat kepada TuhanNya di Gua Hira' dalam keadaan bermusyahadah kepada TuhanNya dan sering berdoa.

Seterusnya Allah SWT membelah dadanya untuk kali ke tiga selepas genap usianya 40 tahun.Tujuannya, untuk menyediakan diri Baginda SAW yang merupakan pilihan Allah SWT untuk menerima wahyu.Bahkan juga untuk Baginda SAW tetap teguh dan mampu untuk menanggung beban al Quran yang terlalu berat; yang sekiranya diturunkan di atas gunung-ganang,nescaya akan hancur luluh gunung-ganang lantaran kehebatab al Quran.

Kemudian Allah SWT membelahdadanya untuk kali ke empat pada malam Isra' dan Mi'raj. Allah SWT memenuhi hatinya dengan ilmu-ilmu, hikmah-hikmah, keimanan dan keyakinan agar Rasulullah SAW bersedia untuk melihat tuhanNya

Tiada ulasan: