Bahan-bahan
Cili Kering 1 senduk
Bawang Merah 5 ulas-dikisar
Bawang Putih 2 ulas-dikisar
Kunyit 1/2 sudu
asam jawa secukup rasa
Garam
Sedikit lengkuas-dikisar
Serai-dikisar
Daun Limau Purut
Lada hitam (sedikit)
Halba (utk ikan)
Kerisik (utk daging)
Cara memasak (ikan)
1. Tumis halba
2. Masukkan bahan yg telah dikisar
3. Masukkan cili, sampai naik minyak dan bau
4. Masukkan air asam jawa
5. Masukkan ikan/daging
6. Garam secukup rasa
7. Didihkan guna api perlahan
2 ulasan:
resepi ni drp kak Munah, melaka. ikan yg sedap ialah.......ikan parang yg besau, temenung pun boleh. u cari yg agak besau le. masak le daging lagi sedap, tp jgn boh ikan le sama ngan daging tu...
Catat Ulasan