Jumaat, November 20, 2009

Resepi Kuzi

Resepi kuzi.....senang aje.....mula2 basuh ayam macam biasa....taruk garam sikit2 aje...goreng separuh masak dan ketepikan.....lepas tu bahan2 lain...bawang goreng,bawang besar ikut banyaknya ayam....goreng jugak...tomato puri...dalam 2 sudu besar.....rempah kuzi dalam 2 sudu...susu cair...ikut banyaknya ayam...kalau se ekor dalam sati tin...campur dengan air supaya tidak pekat....
cara-caranya....tumis bahan2 masak macam biasa....bawang putih,halia,bawang merah....lepas tu masukkan rempah kuzi...kacau dan masukkan tomoto puri,bawang besar yang siap digoreng dan di blend dengan sedikit air,bawang goreng biasa....kissmis sikit,gajus kalau ada....sampai naik bau...masukan susu.....air sikit.....biar dia mendidih agak pekat...baru masukan ayam...tambahlah perisanya ...garam,sedikit gula dan kalau nak tambah kicap sikit pun boleh....ade ke kicapnya kat sana tu.....bila dah nak tutup api tu masuklah buah tomato...potong2kan kalau ada le....
itu le resepinya...senang aje....boleh cicah roti arab,roti jala dan buat nasi tomato.

Tiada ulasan: